woensdag 9 juni 2010

Instant klassieker

Ik heb een heleboel recensies van dit boek gelezen en allemaal waren ze lovend. Ik had Negen open armen gelezen en ik was dus ook erg benieuwd naar dit boek, dat een afzonderlijk te lezen vervolg is op Negen open armen.

Ik vond het zo mogelijk nog beter dan Negen open armen. De personages worden met veel liefde en erg levendig neergezet. Je leert het gezin Boon echt zo goed kennen...
Het speelt zich af eind jaren dertig en tijdens de oorlogsjaren. Fing, het oudste zusje Boon, is de ik-verteller van het verhaal. Fing krijgt een unieke kans om verder te studeren als onderwijzeres, maar oma Mei is niet gediend met de liefdadigheid van de nonnen en de onderwijsraad. In plaats daarvan moet Fing werken bij de sigarenkeizer als een soort gezelschapsmeisje voor Liesl, een vreemd, schijnbaar verwend meisje. Dan breekt de oorlog uit en lijkt alles te veranderen.

Dit boek is een soort coming of age verhaal, historische roman en familie-epos in 1. Het is een prachtig, erg sfeervol verhaal, voor mij nu al een klassieker.
Een citaat dat mij persoonlijk erg raakt:

"Wat kon ik anders doen?
Wat anders dan datgene wat ik mijn leven lang al als troost gekregen had?
Ik vertelde verhalen. Over hoe mijn familie en ik ooit over Sjlammbams Sahara waren komen aanlopen. Om Negen Open Armen te bekijken. Hoe we gezocht hadden naar de voordeur van het huis, maar die eerst niet konden vinden. Over hoe we gemeten hadden hoe groot het huis was. Met onze armen. En hoe we negen keer onze armen wijd moesten doen om het huis van voor tot achteren te raken.
En na dat verhaal kwamen er nieuwe verhalen. Ze kwamen alsof ze met ragfijne draadjes aan elkaar zaten. Ik vertelde ze niet alleen aan haar, maar ook aan mezelf. Het maakte de kou minder bitter, de pijn minder erg.
Of misschien hoopte ik dat alleen." (p.354)

6 opmerkingen:

  1. Ik heb net 'spiegeljongen' uit en lees nu 'wings', daarna is 'negen open armen' aan de beurt. Ik heb er al veel goeds over gehoord. Wat hou ik van lezen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ook!
    Van wie is Wings?
    Dankzij jouw leestip ben ik nu bezig in Emily the Strange, vind het wel goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ook!!
    Van wie is Wings?
    Dankzij jou ben ik nu begonnen in Emily the strange, kvind het goed, ik ben benieuwd naar wie zij nu eigenlijk is!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oei, per ongeluk twee keer gestuurd...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Emily vond ik ook goed. Ik denk dat er zelfs al een tweede boek uit is.

    Wings is van Aprilynne Pike

    De vijftienjarige Laurel woont op het platteland bij haar hippie-ouders, die haar uit overtuiging zelf onderwijzen. Wanneer ze naar de stad verhuist om naar de middelbare school te gaan, vergt dit een serieuze aanpassing. Ze mist haar thuis enorm, al lukt het aardig op school en raakt ze goed bevriend met David, een knappe jongen uit haar klas die haar steunt en begrijpt. Tot Laurel merkt dat ze – letterlijk – vleugels krijgt. Ze durft haar ouders niet in vertrouwen te nemen en gaat samen met David op zoek naar haar afkomst. Zo komt ze te weten dat ze een vondelingetje was. Haar wereld wordt helemaal dooreengeschud wanneer ze op een dag op weg naar huis de elf Tamani ontmoet.


    Sinds twilight worden we bedolven door dit soort boeken. Naar dit boek ben ik wel benieuwd. Het wordt aangeraden door Meyer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. klinkt wel heel leuk! Doet me ook een beetje denken aan De schaduw van Skellig van David Almond denk ik. Ik zet hem in ieder geval op mijn leeslijstje! Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen