zondag 11 april 2010

Adrian revisited


Op Spiegeljongen wacht ik eigenlijk al sinds het tweede deel van de trilogie Een groene bloem uit was. Al een hele tijd dus; en eigenlijk had ik de hoop een beetje opgegeven.
Maar dit boek was het wachten meer dan waard.

Spiegeljongen vormt het sluitstuk van de trilogie over Adrian, een jongen die eind 19 de eeuw in het Victoriaanse Engeland leeft, in de tijd van Oscar Wilde. In het eerste boek ontdekt Adrian dat hij op jongens valt en probeert hij zich ermee te verzoenen. Hij wordt ook voor de eerste keer in zijn leven verliefd op Vincent, een rijke, ietwat gekwelde kunstenaar. Adrian beweegt zich, als jongen uit de lagere klasse, tussen de rijke klasse en in de dichte, intellectuele kring rond Oscar Wilde. En dan is er ook nog zijn familie, zijn oude leven en zijn vrienden...
In het tweede boek blijkt dat de liefde tussen Adrian en Vincent geen lang leven beschoren is, vooral omdat Vincent zichzelf en ook Adrian afkeurt van zodra hij zijn seksualiteit echt beleeft en met Adrian slaapt. Op aanraden van zijn broer verbreekt Vincent alle contact met Adrian en met zijn vroegere vrienden en probeert hij van zijn 'ziekte' te genezen.
In Spiegeljongen zie je hoe Adrian zich totaal laat gaan en lijkt af te stevenen op totale zelfdestructie. Je ziet hem hard vallen; maar je ziet hem ook terug opstaan.
Ik wil niet te veel verklappen over dit prachtige derde deel. Het is weer ongelofelijk goed geschreven: het lijkt een film die je leest, er is ongelofelijk veel aandacht voor (historische) details, het is gedurfd opgebouwd, er zijn weer knappe dialogen en de personages zijn met veel respect, eerlijkheid en inzicht neergezet.
Je ziet de lelijkste kantjes van Adrian en je kan niet anders dan van hem houden en met hem meegaan. Na het lezen van dit boek zag ik samen met Adrian in dat de sprookjesachtige liefde tussen hem en Vincent nooit had kunnen blijven duren, dat Vincent niet goed was voor hem.
De trilogie in zijn geheel is voor mij vooral een soort Bildungsroman van Adrian, maar geeft ook een beeld van het leven in Londen eind 19de eeuw. Het schildert hoe homoseksualiteit toen werd beschouwd als een misdaad en een ziekte. En natuurlijk is het een verhaal over verliefdheid en liefde en het verschil tussen beide.

Deze trilogie behoort echt tot mijn absolute lievelingsboeken en is voor mij pure klasse!

Spiegeljongen
Floortje Zwigtman
De Fontein
2010

4 opmerkingen:

  1. Ik ben nog altijd niet beginnen lezen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sterk!
    Ik denk niet dat ik daarvoor het karakter heb;-)

    Spaar je hem voor een lang leesweekend?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey,

    ik ben Spiegeljongen aan het lezen ! :-)
    Dit weekend begonnen... eindelijk
    hihih

    BeantwoordenVerwijderen
  4. JEJ!
    Veel plezier ermee!! Laat maar weten wat je ervan vond!
    Ik heb gisterennacht net boek drie van de trilogie Oorlogen van de verrezen wereld uitgelezen. Waw! heel erg spannend, misschien niet zo goed als De hongerspelen, maar toch zeker de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen