vrijdag 29 mei 2009

creature of the night


Creature of the night

Kate Thompson

Random House Children's Books

2009

vanaf 14 jaar



Bobby verhuist samen met zijn moeder en zijn halfbroertje Dennis van het opwindende Dublin naar het Ierse platteland. En dit heel erg tegen zijn zin: in Dublin had hij een spannend, opwindend leven. Samen met Fluke, Beetle en Mick stal hij alles wat ze maar te pakken konden krijgen: handtassen, GSM's, I-pods en auto's waarmee ze gingen joyriden. Bobby probeert voortdurend terug naar Dublin te geraken en schrikt er niet voor terug om een auto of geld van zijn moeder te stelen om zijn doel te bereiken.
Maar hij ontdekt al snel dat hij in Dublin de draad van zijn oude leven niet zomaar kan oppikken. In het dorp waar hij terecht is gekomen, is het leven helemaal niet zo rustig en liefelijk als zijn moeder had gewild. De vorige bewoner van het huis waar ze wonen is op een mysterieuze manier verdwenen en er gaan geruchten over een familiedrama dat in hun huis gebeurde. Bovendien beweert Bobby's jongere broer dat hij 's nachts bezoek krijgt van een klein vrouwtje met een gezicht dat tegelijk jong en oud is. Ze vraagt hem melk en koekjes en ze praat met hem. Voor ze het goed beseffen, raakt Bobby's gezin betrokken bij de vreemde gebeurtenissen in het dorp...


Bad Bobby

Bobby, het hoofdpersonage, is geen lieverdje: hij manipuleert, steelt, is onbetrouwbaar, liegt en schrikt er niet voor terug om geweld te gebruiken. Maar toch voel je als lezer sympathie voor hem en begrijp je hem tot op een bepaalde hoogte. Naast de droge beschrijvingen over de misdaden die hij pleegt en zijn drugs-en alcoholgebruik, lees je tussen de regels door ook over Bobby's onmacht en over zijn doorzettingsvermogen, over zijn liefde voor zijn halfbroer en voor zijn moeder.

Realisme en Ierse legenden


Creature of the night is e
en boek dat ik 'moest' lezen voor NBD Biblion: ik recenseer voor hen kinder-en jeugdboeken. Het is altijd fijn om van hen een pakketje met een nieuw recenseerboek in de bus te krijgen!

Ik heb dit boek bijna in één ruk uitgelezen.
Het leest heel erg vlot en het is grappig en spannend tegelijk.
Kate Thompson combineert in dit boek een rauw, realistisch verhaal met oude Ierse legenden. In een sobere stijl die doet denken aan Patrick Ness (The knive of never letting go) en Kevin Brooks beschrijft ze op een heel realistische manier het leven van Bobby, die opgroeit in de marge van de maatschappij en terechtkomt in de criminaliteit. Kate toont echter ook dat er voor Bobby een uitweg is, maar hij moet daarvoor wel moeilijke keuzes maken.
Als realistisch straatkind wordt hij geconfronteerd met oude Ierse legenden over elfen en wisselkinderen. Hij lacht eerst alles weg, maar moet dan toch toegeven dat de legenden leven...

Het ruwe Dublin tegenover het liefelijke van het Ierse platteland?

Wat ik mooi vond aan dit boek is de manier waarop de auteur de stad en het platteland tegen elkaar uitspeelt. Op het eerste gezicht lijkt het liefelijke platteland de tegenpool van de ruwe, gevaarlijke stad. Maar schijn bedriegt: achter de liefelijkheid schuilen minstens even gruwelijke dingen. Het leven op het platteland blijkt, op een andere manier, ook ruw te zijn. De cover van het boek speelt hier mooi op in en het wezentje dat 's nachts het huis van Bobby's gezin bezoekt, symboliseert deze ambiguïteit.


Creature of the night is een aanrader (en moet dringend bij een Nederlandse uitgeverij worden uitgebracht)! Het staat op de shortlist van de Booktrust Teenage Prize.



1 opmerking: